Aandacht geven

Aandacht voor collega’s

Vooropgesteld dat elke relatie aandacht nodig heeft, of het nu thuis is of op het werk. Als je geen aandacht geeft zal de relatie uiteindelijk stuk lopen. Op het werk is dat meestal wat langer te rekken door collega’s te ontlopen, maar een effectieve samenwerking vraag natuurlijk wat anders. Hoe zou je toch effectieve samenwerkingen op kunnen zetten met collega’s?  

Iedereen verschillend

Aandacht voor elkaar krijgt een andere betekenis als je de verschillen tussen jouzelf en anderen kunt begrijpen en omarmen. Begrip zorgt direct voor een verandering in hoe je reageert. Een mooie methodiek waar wij mee werken is het EQ Breinprofiel van Six Seconds. Kort gezegd geeft dit profiel inzicht in de voorkeuren die jouw hersenen hebben om emotionele en cognitieve informatie te verwerken. Daaruit volgt je handelen, en dat bepaalt hoe andere mensen je zouden kunnen ervaren.

Het grote verschil tussen dit EQ model en andere methodieken, is dat je EQ ontwikkelbaar is. Het EQ profiel is ook geen beschrijving van je karakter, of van je gedrag, maar van je voorkeuren. Dat concept kun je direct gebruiken in de aandacht naar elkaar.

Bijvoorbeeld een collega met sterke focus op emotionele informatie maakt mogelijk keuzes die belangrijke rationele informatie missen en daardoor niet gedragen worden in een team. Een teamlid dat het breinprofiel van de collega kent kan helpen door vragen te stellen die de focus helpen verleggen naar rationele informatie, waardoor de keuze een complete onderbouwing krijgt.

Feedback

Aandacht voor elkaar zit ook in feedback geven. Hoe vaak maak je de keuze om geen feedback te geven? Dat is ook feedback. Mensen pikken non-verbale signalen op, ook als je je gevoel niet in woorden uitspreekt. Door feedback te geven, creëer je een moment waarop je even heel bewust op elkaar kunt reageren. Door regelmatig feedback te geven werk je mee aan een open sfeer van leren en ontwikkelen.

Vind je feedback geven lastig? Veel mensen delen waarschijnlijk dat gevoel. Ook hier helpt het om bewezen methodieken in te zetten. Feedback is perfect op te bouwen aan de hand van het 4G model; beschrijf het specifieke gedrag van de ander, waarbij je wegblijft van jouw mening. Geef jouw gevoel aan bij dit gedrag, en het gevolg dat het heeft. Sluit af met het gewenste gedrag.

Wil je meer weten over deze methodieken? Neem dan contact op!

Copyright 2020 @ Roscom Promotie