Jouw potentiële klant bezit de informatie die je helpt om succesvol je nieuwe plannen in de markt te zetten. Of dit nu om een dienst, product of retailformule gaat, het is altijd voor een groep mensen bestemd en daar vinden zij wat van. Hun mening is goud waard, net als het contact dat je met ze hebt. Hoe kun je op een goede manier onderzoek doen naar de gedachtegangen van je doelgroep? En hoe kan zo’n onderzoek helpen in het scheppen van een band? Deze stappen helpen je op weg.
1. Weet wat je wilt weten
Wanneer je een onderzoek uitvoert, wil je iets weten. Het is –vanzelfsprekend– belangrijk dat je weet wat je wilt weten. Op basis daarvan kun je een vragenlijst samenstellen die antwoord geeft op de vragen die je hebt voor je potentiële klant. In deze fase ben je opzoek naar de bevestiging dat je een oplossing hebt bedacht die voldoet aan de behoeftes van je doelgroep. Je wilt weten of zij van plan zijn om gebruik te maken van jouw oplossing. En zo niet, waarom dan?
2. Zoek je potentiële klant op
Of het nu om een retailformule of een dienst gaat, je potentiële klant bevindt zich altijd ergens. Misschien heb je ze wel eens gezien in het verleden, de shop-in-shop activatie van Ziggo of Essent bij een Mediamarkt (projecten die wij in het verleden hebben uitgevoerd). Zo’n merk staat daar omdat hun potentiële klant daar loopt en in een bepaalde stemming is om na te denken over wat een merk als Ziggo of Essent te bieden heeft. Door op een vergelijkbare manier je doelgroep op te zoeken, ga je in staat zijn om aanbod te testen en je onderzoek goed uit te voeren.
3. Zorg voor een fenomenale eerste indruk
In gesprek gaan met je potentiële klant is in alle opzichten goud waard. Zorg voor een fenomenale eerste indruk en werk aan een band. Het is dé kans om een goed gevoel te geven over je organisatie en je aanbod. Daarbij maakt de persoon die het onderzoek uitvoert het verschil. Het is belangrijk om de juiste gesprekstechniek toe te passen, in combinatie met oprechte interesse en empathie. Meer weten over de fenomenale eerste indruk en hoe wij dat onze collega’s dat leren? Check onze eerdere blog.
4. Raak in gesprek met je potentiële klant
Benader je potentiële klant en laat ze kennis maken met jouw oplossing. Je stelt nu de vragen die je van te voren hebt bedacht. Bij Roscom werken we met iPads waarop we ons eigen datasysteem hebben waarin we de vragenlijsten kunnen invullen en alle verzamelde data kunnen bundelen. Dit is handig voor de volgende stap; rapportage.
5. Maak rapportages van je verzamelde data
Data, dat is waar steeds meer organisaties op varen. Het zijn de feiten en door alle technologische ontwikkelingen wordt het steeds makkelijker om complexere data te vergaren. Na het doen van je onderzoek wil je een conclusie trekken. In dit geval wil je weten of je potentiële klant je oplossing ziet zitten en wat er eventueel nog anders kan. Afhankelijk van hoe je je data verzamelt, kun je een rapportage maken. Bij Roscom maken we rapportages op maat, vanuit onze eigen software. Wellicht heb je deze mogelijkheid niet en kom je een eind op weg met Google Forms.
Benieuwd hoe Roscom kan helpen bij dergelijke campagnes, activaties en onderzoeken? Kleine of grote campagne? Het maakt niet uit! We denken graag mee, dus stuur mij gerust een bericht!
Geschreven door Matthijs Pouw.