Aandacht geven

Maak verandering binnen jouw organisatie door jezelf uit te dagen.

“Do one thing every day that scares you”, een mooie tip die Baz Luhrman in zijn cult classic uit ‘99 meegeeft (naast zijn voornaamste advies: wear sunscreen!). De gedachte achter dit advies is dat je zult zien dat je veel meer kunt dan je denkt, én dat je sneller leert als je de angst om fouten te maken vaker opzij kunt zetten. Het zijn voorbeelden van een hoge psychologische veiligheid. Maar hoe werkt dat eigenlijk in de praktijk? En waarom vinden we dat bij Roscom zo belangrijk?

Even terug in de tijd. Toen de Harvard professor Amy Edmondson in de jaren ’90 de onderzocht hoe het kwam dat sommige teams meer fouten maken dan andere, kwam ze tot een bijzondere ontdekking. Het waren namelijk de teams die hoog scoren op psychologische veiligheid waar méér verkeerd ging dan in de teams met een lage score. Wat bleek? Het aantal fouten lag niet persé hoger, maar ze werden wel vaker bekend gemaakt en besproken. Teamleden voelden zich veilig om ze toe te geven, zodat iedereen ervan kon leren. Bij slecht functionerende teams gebeurde precies het tegenovergestelde. Fouten werden onder het tapijt geveegd, of toegewezen aan een ander.

Psychologische veiligheid lijkt misschien een normale zaak, maar jezelf uitdagen om iedere dag iets te doen waar je bang voor bent is niet zo vanzelfsprekend. Risico’s nemen we niet vanzelf. Het slechte nieuws is dan ook dat de psychologische veiligheid bij werkend Nederland in een gestage daling zit, van 61% procent in 2013 naar 51% in 2020.

Met trots kan ik vertellen dat de trend bij Roscom de andere kant op verloopt, we meten dit onderwerp vanaf begin 2020 in ons unieke betrokkenheidsonderzoek. Onze resultaten laten een groei zien richting 80%, vergeleken met de rest van het land scoren we uitzonderlijk hoog! Leidinggevenden hebben hierin een sleutelrol, daarom ondersteunen we iedere leidinggevende bij Roscom met een eigen teamrapport.

Op welke momenten kies jij voor ander gedrag? Hoe vaak bespreek jij gemaakte fouten met collega’s? Hoe nieuwsgierig ben je naar anderen? Kunnen collega’s bij jou om hulp vragen? Do one thing every day that scares you!

Als je graag meer over dit onderwerp leest, kijk dan eens naar de veldgids psychologische veiligheid, een inspirerend en praktisch boek om direct in te duiken.

Artikel door: Niels Meulman, HR manager Roscom

Copyright 2020 @ Roscom Promotie